Biografi Thomas Almqvist

"Jag föddes i Stockholm 1953, uppväxt på Gärdet i Stockholm. Farsan var pianist. Det var mycket ”plink” hemma, mest klassiskt och jazz.

Som liten var jag inte speciellt förtjust i den musiken. Jag letade envetet efter min egen musik att tycka om. The Beatles kom till min räddning. Min bror fick en Levin gitarr i julklapp. Han spelade nästan aldrig på den. Jag lånade den i smyg. Jag lyssnade mest på Beatles akustiska låtar. De hårda grabbarna valde Rolling Stones.

I början på sjuttiotalet gick jag på konstskolor. Jag tänkte bli reklamtecknare men det var inte min grej. Musiken fanns där hela tiden och den tog över mer och mer. Jag träffade gitarristen Lasse Englund 1974. Vi rörde oss i samma musikaliska världar. Det var en kick. Vi diggade John Martyn, John Renbourn, Bert Jansch och lirade utav bara den nätterna igenom. Lasse hade en juste Revox bandspelare. Vi improviserade fram låtar på löpande band. Det var som om musiken alltid hade funnits där och väntat på oss. En del av den musiken vi gjorde hamnade på Lasses platta ”Drakväder”.

Jag hade turen att stöta ihop med rad fantastiska artister såsom Kjell Höglund, Ola Magnell, Fred Åkerström, Rune Andersson, Cornelis m.fl. Dessa musiker/textförfattare befann sig i en egen musikalisk värld, utan påklistrade etiketter. Det var en fantastisk tid. I denna trubadur och vistid var det lyckat att vara akustisk gitarrist. Det sjöd av musik överallt. Det kändes som att vara med på Bellmans tid, mitt i en glödande kittel av musik och poesi. Det fanns massor av spelställen. På Mosebacke i Stockholm upplevde jag många oförglömliga konserter. Det var en tid som brann och jag var mitt ibland allt.

Jag jobbade mycket som studiomusiker och producent i Stockholm på åttiotalet. Jag var också radioproducent och jag turérade mycket. Jo, det blev nog lite för mycket ibland.

 

 

Senare började skriva allt mer teater och filmmusik. Som instrumental-musiker tyckte jag att detta passade mig bra. Min egen musik har alltid varit en slags ”bildmusik”. Jag skrev musik till flera pjäser på Riksteatern och senare till Romateaterns uppsättningar. Det blev elva år tillsammans med William. Kul kille att jobba med.

Singer-and-song writer vågen har återvänt till min förvåning. Mycket påminner om sjuttiotalet. Jag tycker dock att musiken känns betydligt fräschare och mer spännande idag. Det fanns en tid då människor tyckte man var modig som spelade akustisk gitarr. En akustisk gitarr sticker alltid ut.

Jag är fortfarande lika storögd och fascinerad inför musiken. Så kommer det nog alltid att vara. Ibland får man för sig att musiken ska ta ”slut”, men det är som med riskornet och schackbrädet, det är nästan oändligt. Det finns alltid ny musik att upptäcka. Med sex strängar kan man fortfarande slå världen med häpnad.

Här är några artister som jag har samarbetat med genom åren:
Ola Magnell, Kjell Höglund, Tityo, Tomas Di Leva, Rune Andersson, Lasse Englund, Johan Norberg, Ann-Kristin Hedmark, Fred Åkerström, Freddie Wadling, Lena Nyman, Marie Bergman, Finn Zetterholm, Sven Wollter, Stefan Nilsson, Ted Ström, Stefan Sundström, Michael Blair, Putte Wickman, Stefan Blomquist, Susanne Alvengren, Cornelis Vreeswijk, Anne-Lie Rydé, Berndt Egerbladh, Bill Öhrström, Jenny Bohman, David Wilczewski m.fl.

Thomas Almqvist
(1953 - 2008)

 

 
© 2009 - 2010 thomasalmqvist.com. Med ensamr√§tt.